El carrer Molins d’Almenara


El carrer Molins d’Almenara (fig.1) és un dels carrers més destacat de la trama urbana pel fet de trobar-se en ell part del mur Nord de la muralla del segle XVI. Es conserven dos torres de la muralla: la torre dels Tirs (fig.3) en el centre del carrer i la torre de la Comuna (fig.4) en el cantó Nord-est mig ruïnada. Actualment a causa de la ubicació de la muralla, solament es disposen cases en la vora Nord del carrer.



1.Mapa de la trama urbana d'Almenara amb la ubicació del c/Molins

El nom de Molins, prove de la seua antiga funció com a camí rural, que conduïa a la partida del Pla dels Molins. El carrer és un exemple de com s‘integren els vells camins rurals dins de la trama urbana (fig.2).
2.Vista d'Almenara de 1920. En la fotografia es pot contemplar com el carrer Molins era solament un camí rural.

Hui en dia, en el mur de la muralla s’obrin les portes falses de les cases del carrer de Dalt. Antigament, aquestes estaven separades de la muralla d’un antic corredor de 3,25m de distància. L’existència del corredor a les espales de les cases del carrer de Dalt es nomena en el Llibre de la Peita, de l’any 1580: 
“A Domingo Gomis li fonch carregades unes cases, situades en el carrer de Subirà, confronten de una part ab cases de Domingo Buix y ab la muralla corredor en mig, y ab cases de Joan de la Font en dit carrer y ab carrer dit del Forn”. 
En aquesta cita es descriu l’existència del corredor en el carrer Dalt a l’altura del carrer del Forn. Altre exemple, el 1583 es documenta en la zona Nord-est del carrer de Dalt, antigament nomenat carreró de la Dula: 
“A Juan Navarro li fonch carregat un corral, situat en lo carrer de la Figuera, en front ab dit carrer y carreró de la Dula y cases de Antoni Faet y ab corredor de la muralla”.
Malgrat que el corredor servia com a un recinte de seguretat contra el possibles setges a la vila, aquest es va mantenir integre solament, fins a finals del segle XVII. El primer establiment documentat, d’una casa que ocupa part del corredor és de 1695. Aquesta, era la casa d’Ignaci Escrivà situada en el carrer de Dalt amb el carrer de Sant Pere. La casa ocupà uns 100m² del corredor, espai fins al moment del comú de la vila. Quatre dies després, es documenta altre establiment d’un tros de corredor com a corral d’Andrés Melchor.
Els següents establiment de corredor en el carrer de Dalt-Molins es van produïr el 1760. Es documenta que alguns veïns de la vila sol·licitaren a l'Ajuntament que se'ls concedira el corredor corresponent a les seues vivendes, i com la vila estava molt endeutada i amb l'objectiu d'invertir allò recaptat en la construcció de la casa de la vila, es va acordar enagenar totes les zones demanades.
3.Torre dels Tirs del c/Molins


A diferència de la torre dels Tirs, la torre de la Comuna (NE) va sofrir varies modificacions al llarg del temps. Deixa de ser solament una torre amb funció defensiva per convertir-se en 1703 en vivenda per a un nou veí dolçainer. El 1733 te la funció de corral de porcs de la vila. Entre els anys 1835-39 va sofrir una sèrie de modificacions per a reforçar-la per a la guerra Carlista, però l’any 1869 passada ja la guerra, l'Ajuntament acordà derrocar per el seu estat ruïnós, les obres fetes en ella. El 1919 tan la torre de la Comuna com la del Tirs s’usen com a vivenda. Actualment la muralla de la vila esta restaurada i rep consideració de BIC des de 1998. Malgrat la torre de la Comuna no es va integrar en el projecte de restauració i es troba en un lamentable estat de conservació. Fet aquest breu resum, finalitze amb la intenció de destacar les seues actuals necessitats de restauració, per la seua antiguetat i importància històrica per la vila.
4. Torre de la Comuna c/ Molins


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'aljub de la celoquia al detall

  L'aljub de la celoquia del castell d'Almenara  al detall  Estel Bosó Doménech Fotos de Pere Hormigos En la primera fotografia es v...