El carrer de la Cisterna de la vila d'Almenara


L'aigua procedent de la font de Quart (Vall de Segó) transcorre per la séquia Major d'Almenara. Amb una trajectòria  direcció Nord-est, travessa la partida del Pla dels Molins, Alfara, sant Joan... fins adentrar-se a la població d'Almenara per el nomenat “carrer de la Cisterna”.

Aquest carrer, rep el seu nom per l'antiga cisterna d'aigua potable, construïda per als veïns de la vila. L'immoble estava ubicat en l'àrea que ocupa l'actual mercat municipal.
La cisterna, va ser una de les construccions més importants per al benefici de la població, no sols per la comoditat de la vida diària sinó també, per els beneficis de la salut pública. Es conserven nombroses notes que descriuen els intents de construcció per part de l'Ajuntament d'aquesta cisterna, des de 1643 fins a 1653 i novament amb la seua reconstrucció o obres en el 1743. En tots els casos, es remarca la necessitat de tenir aigua freda. Perquè, (tal i com es descriu), per la séquia, arribava l'aigua a la vila calenta i en la bassa es calfava més. De manera que, els veïns pobres, que no podien comprar gel, havien de veure aigua calenta, problema que s'intensificava sobretot a l'estiu, amb la possibilitat de proliferació dels microorganismes.

Con queda descrit en els paràgrafs de la Jota d'Almenara, les veïnes de la vila, anaven a per aigua potable a la cisterna però, quan agafaven aigua per a la casa, es dirigien fins a “la Canal”. Zona nomenada a l'inici del carrer de la Cisterna, per on entra la séquia Major a la població. És a dir, en el seu Oest i, àrea que ocupa el Poliesportiu Municipal. Era també, la zona on els jóvens de la vila, esperaven l'arribava de les xiques quan anaven a agafar l'aigua.

La séquia Major, continua el seu recorregut fins l'Est del carrer de la Cisterna, per adentrar-se a la partida urbanitzada de Rafalells. On es disposaven els antics molins hidràulics.  Aquests aprofitaven la força del cabdal de la séquia, per menejar les seues moles. Actualment sols es troba el molí arrosser (ara un museu on es fan exposicions). El recorregut de la séquia finalitzava a l'antiga bassa, on es va construir el molí de la Bassa o també nomenat del “Garrofa”, per ser el malnom del seu constructor.

En conclusió, el carrer de la Cisterna recorda l'antiga ubicació d'aquest antic immoble, amb una funció primordial que va servir durant molts anys als veïns de la vila d'Almenara.

Ortofoto trama Almenara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'aljub de la celoquia al detall

  L'aljub de la celoquia del castell d'Almenara  al detall  Estel Bosó Doménech Fotos de Pere Hormigos En la primera fotografia es v...