Les portes de st. Joan Baptista i de st. Joan Evangelista



  Com bé sabem en l'església d'Almenara hi ha dos portes d'accés al monumental immoble. Una situada als peus del temple i amb orientació Oest, en el carrer de l'Església. I una altra, en el transsepte, orientació Sud i que dona a la Pl. de l'Església. Aquestes portes, encara que tenen característiques semblants, tenen diferències que les doten un caràcter singular. I es que, cadascuna d'aquestes portes està dedicada a un sant.


La porta principal és monumental de menys o més uns 4,20 metres d'alçada. Amb llinda i un fort entaulament sobre el que descansa un nínxol que protegeix una escultura. El nínxol és una petxina que es troba inclosa en un arc de mig punt. Aquest descansa sobre dos pilastres amb capitells llisos. A ambdós laterals inferiors s'aprecien dos alerons curvilinis i dos volutes que emmarquen i ennobleixen l'espai. Corona la composició un clàssic frontó triangular.

Porta principal església d¡Almenara
                                                  Porta principal de l'església d'Almenara

L'estructura de la porta del transsepte es prou semblant amb unes mínimes diferències. De les quals, la més destacada és que és de menor alçada. De la mateixa manera sobre l'entaulament s'obri el nínxol també amb una escultura. Però aquesta porta, no està remada per un frontó i a ambdós costat inferiors en compte de volutes circulars emmarca l'espai amb dos volutes ovalades.

No obstant açò, la principal diferència radica en les escultures. En la porta principal es troba l'escultura de sant Joan Baptista. Mentre que, en la porta lateral assenta la de sant Joan Evangelista. Ambdós les podem identificar a través de la iconografia.

                                                        Escultura de sant Joan Baptista

Sant Joan Baptista està representat en la seua edat adulta, amb els cabells llargs i barba. La figura està envoltada amb un bast mant, ja que vivia en el desert. Per això, a vegades se'l representa també, vestit a una pell de camell. En la ma dreta du una vara de pastor, a conseqüència que en la tradició cristiana se’l considera precursor de Crist i va començar a predicar i a batejar en el desert. A més, molts dels seus deixebles passaren a ser deixebles de Crist. En la ma esquerra té una conxa, instrument amb el qual batejava. Cal recordar que va ser sant Joan Baptista qui va batejar a Jesús de Natzaré en el riu Jordà i el va reconèixer com el messies. A partir d’aquest moment, augmentaren els seguidor de Jesús. En els peus trobem un corder, símbol de l’agnus dei. Aquest apareix representat perquè va ser Joan qui digué que Jesús era el fill i el corder de deu.

                                             Porta del transsepte de l'església d'Almenara

Per una altra banda, sant Joan Evangelista apareix representat com un jove sense barba, ja que era el més jove dels deixebles de Crist. El trobem vestit amb túnica llarga i mant, manera amb la que vestien antigament les persones amb una condició de savis o nobles. Porta un llibre en la ma per haver escrit els evangelis i amb l’àguila de sant Joan, en els peus. Atribut que el distingeix de la resta d’evangelistes i imatge amb el que se li identifica en el tetramorf. L’àguila és també símbol de l’evangelista per l’alt valor teològic dels seus escrits.

                                                  Escultura de st- Joan Evangelista

Els atributs iconogràfics d’aquests sants també es poden observar en els relleus metàl·lics de les portes, situats en el tauler superior de la porta i al voltant de la ferradura: l’agnus dei amb la creu i l’àguila de l’evangelista.

                                                          Símbol de st Joan Baptista
                                                         Símbol de st Joan Evangelista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'aljub de la celoquia al detall

  L'aljub de la celoquia del castell d'Almenara  al detall  Estel Bosó Doménech Fotos de Pere Hormigos En la primera fotografia es v...