Teresa Doménech Royo amb la cultura. Donart 2019, Associació Cultural Falla La Palmera, Sagunt, 2019.



Teresa Doménech Royo va nàixer a Almenara (La Plana Baixa, Castelló), l'any 1957 en la casa número 9 del carrer de Dalt. Va ser la filla major de Vicenta Royo Bonet (natural d'Almenara) professora de costura i de Jaime Doménech Pitarch (natural de Benicàssim) ramader d'animals bovins.

Des de menuda es va interessar molt prompte per la literatura, convertint-se ràpidament en una gran lectora. Inicià l'escola als 6 anys en el colegi municipal d'Almenara. Tot seguit, continua els seus estudis secundaris en l'institut de Nules. L'any 1975 va rebre un primer premi de la Diputació de Castelló per el relat titulat "Sonrisa". En finalitzar els estudis secundaris, va elegir la carrera de Filosofia en la universitat de València, la qual no va poder concloure per incompatibilitat amb la vida familiar.

La seua contribució al foment de la cultura en el municipi d'Almenara es digne de menció ja que va crear la primera setmana cultural i de la joventut entre 16 al 22 de setembre de l'any 1979 junt al grup cultural "Direm qui som".
Abans d'aquesta data, no s'havia celebrat un esdeveniment cultural d'aquestes característiques. Teresa es va fer càrrec de dissenyar les diverses categories de premis i les seues basses. Així com, la maquetació, redacció i impressió dels fullets. Entre les categories estaven: I Premi Venus de Pintura, I Premi Joan Fuster de Narrativa, I Premi Ausiàs March de Poesia i Premi Vila d'Almenara de Fotografia. També, es va fer càrrec d'aconseguir l'assignació monetària corresponents dels premis a través, de diverses reunions en bancs locals comerços de la població. Després de demanar permís al capella, va aconseguir local per fer exposició de les obres en la casa abadia de la vila. Ja que la idea era que totes les obres presentades als concursos foren esposades durant la setmana cultural pel gaudi de tots. A més, junt a la mostra de les obres hi va haver en el municipi actuacions musicals d'Altall, els Pavesos, Joan Monleon... la setmana cultural va esdevindre en un gran espectacle.

                Basses dels I Premis de cultura del municipi d'Almenara

La realització dels primers Premis Culturals i de la Setmana Cultural va ser un esdeveniment transcendental en la vila, que va contribuir en el foment i difusió de les arts i dotar a aquestes d'una major consideració en el municipi.
La iniciativa va ser tant important que a l'any següent l'Ajuntament va decidir continuar la iniciativa i realitza la setmana cultural i l'atorgament de premis. A dia de hui continua l'atorgament de premis en el municipi.

A l'acabar la dictadura, va ser una de les creadores de la revista "Al Vent", després nomenada "Veles i vent". Aquesta va ser la primera revista municipal d'Almenara precedent de l'actual "Crònica". En aquesta publicació es tractaven temes actuals i d'interès locals sobre l'autonomia, la constitució, les festes, la cultura, el cinema i un apartat especial a la pedagogia i a la llengua valenciana. A més de ser redactora, es va fer càrrec de la redacció, disseny, maquetació i impressió de la mateixa. Durant els anys 1982 i 1983 va ser reportera adjunta en el periòdic "Diario de Castelló". En aquest periòdic s'encarregava de la secció de notícies d'Almenara, on va entrevistar a polítics locals i va donar cobertura als esdeveniments més destacats.
                                                         

                                          Núm 0 Revista Al Vent


A banda d'això, l'any 1996 va col·laborar en la recuperació de la jota d'Almenara, junt a Vicenta Royo Bonet, Delfina Sales i Vicent Roig. L'objectiu era recuperar la lletra, la música i la dansa d'aquesta jota originaria d'Almenara. Que va ser creada a principi del segle XIX en un concurs de rondalla de jóvens amb guitarrons, tabals i dolçaina patrocinat pel comte d'Almenara. Amb motiu de la seua recuperació, el dia 9 de juny de 1996, es va ballar la jota a Almenara, en el tercer festival de danses i balls populars organitzat per l'Associació Quadre Artístic Almenarenc “Amunt”.

Encara més, en l'any 2017 va ser coautora de l'article "La jota d'Almenara anem a la marjaleta" publicat en la revista "Braçal" número 55 del Centre d'Estudis del Camp de Morvedre. L'estudi va ser elaborat per aconseguir la seua difusió i la inclusió com a patrimoni cultural immaterial de la població i amb l'objectiu de protegir, preservar i difondre aquesta peça. A conseqüència d'aquest estudi, l'Ajuntament d'Almenara amb l'acord per unanimitat dels tres grups polítics municipals, va sol·licitar a patrimoni cultural la seua inclusió en l'inventari de patrimoni cultural valencià com a bé immaterial.

Actualment, Teresa Doménech Royo segueix treballant en favor de la cultura. És membre del grup directiu de l'associació Salvem l'Agüelet per la conservació i difusió del patrimoni cultural d'Almenara, i col·labora activament en benefici del patrimoni cultural municipal.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'aljub de la celoquia al detall

  L'aljub de la celoquia del castell d'Almenara  al detall  Estel Bosó Doménech Fotos de Pere Hormigos En la primera fotografia es v...