La capella de la Sang del Palau del comte d'Almenara


La capella del palau estava situada en l'ala Est de l'antic palau senyorial d'Almenara. Aquest pertanyia a la família Proixita, senyors de la població de des 1292. El palau no es conserva actualment no obstant, sabem que se situava en el carrer Major davant de la Plaça de la Font. Dita capella estava consagrada a la Mare de Deu dels Desemparats. Però es nomenava vulgarment capella de la Sang ja que, era el lloc on es reunia aquesta confraria.


Plànol de l'Arquitecte Vicent Martí de l'escola de xiquets de l'antiga capella de la Sang del palau del comte d'Almenara

La capella estava orientada al Sud. Era d'una sola nau amb tres trams, amb el tram de l'absis més llarg que la restai amb sagristia. El seu accés se situava en el lateral Oest, amb entrada des del pati central del palauSabem que l'any 1645 l'arquitecte Joan Igual es va encarregar de la construcció de la falsa coberta i el campanar. Les obres es costejaren a través d'una col·lecta entre els veïns de la població, realitzada en l'església parroquial. Aquest immoble tenia un altre accés des de la casa lateral del beneficiat de la confraria de la SangEs documenta que l'any 1664, el bisbe de Tortosa va manar, que s'arreglara la sagristia per haver caigut el mur que comunicava amb la casa del beneficiat de la confraria, nomenat Joan Demeto. L'obra havia de ser pagada per els mateixos confrares. En la visita del bisbe de 1702 la capella era utilitzada com a magatzem. Aquest, va ordenar que es desallotjara i que tornara a estar decent per celebrar misses. El 1716 el senyor bisbe va establir que se iniciaren obres per adequar el santíssim sagrament i fer un altar optim per poder donar missa i comunió. Des de l'any 1720 fins a 1738 aquesta capella va adquirir les funcions d'església parroquial. Ja que, es van iniciar les obres per derruir l'església vella i construir una nova molt més gran. Així, el dia de la Santíssima Trinitat del 1720, es van traslladar el Santíssim des de la parròquia, junt a sant Joan Baptista i Evangelista, ntra. Senyora de la Soledat, ntra. Senyora de l'Esperança, l'Ecce-Homo, sant Francesc Xavier i el Crist de la confraria. A l'acte assistiren el comte i personalitats de la diòcesi de Tortosa. Més tard, es van traslladar les escultures, retaules, elements de mobiliari i orfebreria restants.

D'altra banda, el 1787 la capella s'utilitzava com a escola de xiquetes: “Certifico, el infrascrito Rector de Almenara, que la llave de la Iglesia vieja llamada de la Sangre, en donde se juntan las Niñas para la labor, se me entregó por manos del Sr. Andrés Verdecho de orden de L. M. Illuste. S. Condesa de Almenara, quien ha franqueado aquel sitio para dicha labor, durante su beneficio. Almenara 9 de abril de 1787”.

Les últimes notícies que tenim corresponen als anys 1883-4, moment que es va enderrocar el palau senyorial, però no la capella de la Sang. Aquesta va ser rehabilitada per l'arquitecte Vicent Martí el 1864 i reconvertida en escola de xiquets. Les obres foren finançades amb una subvenció de l'Estat de 600 escuts. Es conserven els plànols datats el 22 d'octubre del 1864.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'aljub de la celoquia al detall

  L'aljub de la celoquia del castell d'Almenara  al detall  Estel Bosó Doménech Fotos de Pere Hormigos En la primera fotografia es v...